Moderne Ideje za Renoviranje Kupatila

Moderno i Luksuzno Kupatilo

Pošto kvalitet i estetika kupatila imaju veliki uticaj na ukupan komfor života, jako je bitno da kupatilo bude izvedeno kako treba. Medjutim, to nije uvek slučaj. Zbog konstantnog uticaja vlage i drugih faktora, kupatila se ruiniraju, te su razne intervencije neophodne. Nekada je to serija manjih sanacija, a nekada kompletno renoviranje. Bilo kako bilo, renoviranje kupatila je jedno od najčešćih renoviranja i uvek je aktuelna tema. Na raspolaganju je puno opcija i bitno je izabrati prava rešenja. Kako bi vam olakšali posao, pozabavićemo se nekim osnovnim konceptima i predstaviti neke moderne ideje za renoviranje kupatila.

Tuš ili kada?

Bez obzira na to kako je vaše kupatilo prvobitno sagradjeno, kada se radi renoviranje možete da birate da li ćete instalirati tuš ili kadu. Obe opcije su potpuno prihvatljive i imaju svojih prednosti i mana.

Prednosti i mane tuša i kade

Tuš je zgodna opcija koja ima nekoliko veoma značajnih prednosti u savremenim kupatilima. Prva je, naravno, cena. Osnovni modeli tuš kabina se mogu nabaviti po povoljnim cenama, koje ne predstavljaju veliki udar na budžet. Za malo luksuznije modele, koji u sebi sadrže staklo ili druge komoditete, mora se izdvojiti u proseku do 3 puta više novca. Hidromasažne kabine su najskuplje i koštaju i do 5-6 puta više od osnovnih modela. Medjutim, luksuz koji one nude je takav da se ljudi sve češće opredeljuju upravo za ovu opciju.

Druga prednost tuša je ušteda prostora. Ovo može biti posebno značajno u manjim kupatilima i može da stvori dodatan prostor za novi kupatilski ormarić ili mašinu za sušenje veša.

Kada se radi o kadama, situacija je obrnuta u odnosu na tuševe. Cene su veće, čak i kod osnovnih modela, dok su kod luksuznijih cene i do 8-10 više u odnosu na osnovne modele tuš kabina.

Klasična kada zauzima i više prostora, što samo po sebi ne mora da bude loše. Sve zavisi od konkretnog prostora. Ona pruža i veću udobnost korišćenja ali je sa druge strane nepraktična za starije ljude. Ovo takodje treba imati u vidu.

Moderno Kupatilo Sa Kadom

Po pitanju dimenzija, klasične uzidne kade su fleksibilnije i mogu se lako uklopiti u širinu kupatila. Pored toga što je funkcionalno, ovo deluje i jako lepo.

S obzirom da kade i tuševi pokrivaju različita polja, izbor ne bi trebao biti suviše težak. Obratite pažnju na to šta su vam prioriteti, a ako vam prostor to dozvoljava možete u kupatilu imati i jedno i drugo.

Tuš kade i zidani tuševi

Pored klasičnih tuš kabina i samostojećih ili uzidnih kada, može se ići i sa zidanim tuševima ili tuš kadama. Ove opcije kombinuju prednosti i mane klasičnih rešenja i predstavljaju neku vrstu kompromisa izmedju dve klasične opcije, i po pitanju estetike i funkcionalnosti. Sve se češće mogu videti u moderno opremljenim stanovima, a mi ne vidimo ništa loše u tome, jer pružaju dovoljno fleksibilnosti za sjajna dizajnerska rešenja.

Iako je cena kvalitetnih tuš kada nešto viša, ona ipak opravdava kvalitet. Ovo je jako elegantno rešenje koje će se odlično uklopiti u nešto moderniji i minimalistički dizajn.

Zidani tuševi su takodje veoma elegantno rešenje. Ostavljaju utisak da je prostor luksuzniji nego što zapravo jeste i vrlo su dugotrajni.

Zidani Tuš

Pošto se u celosti izvode u keramičkim pločicama, postoji rizik od proklizavanja, medjutim to se lako rešava neklizajućim podlogama i gazištima. U zidani tuš se lako mogu ugraditi rukohvati i prostor za sedenje. Sem toga, u prostoru zidanog tuša možete bez problema imati PVC prozor, što je jako dobro s aspekta prirodnog osvetljenja i ventilacije.

Prirodno ili veštačko osvetljenje i ventilacija

Naš stručni stav je da nije dobro ako kupatilo u potpunosti zavisi od veštačkog osvetljenja i ventilacije. Najbolji primer za to je nestanak struje ili začepljenje ventilacionih cevi i pojava upornih neprijatnih mirisa u ventilacionom sistemu, što se često desava u stambenim zgradama. Najjednostavnije rešenje za ovaj problem je prozor. Medjutim, čest je slučaj da u kupatilima ne postoji nikakav prozor. Kupatilo bez prozora se, gotovo podjednako sreće i u novogradnji i u starogradnji.

Prednosti prozora u kupatilu su očigledne. To su, naravno, prirodno osvetljenje i brzo luftiranje. Ovde bi trebalo naglasiti da je kod luftiranja daleko bitnije sušenje kupatila i brzo isparavanje zaostale vlage nego neprijatni mirisi. Jednostavan prozor će, upravo zbog brzog isparavanja, produžiti život vašem kupatilu i zaštititi materijale, elemente i zidove od vlage. Ovo je naročito bitno zimi, kada postoji i faktor grejanja, koji u kombinaciji sa vlagom pogoduje nastanku budji i razvoju mikroorganizama.

Tuš Kabina Sa Prozorom

Ako je vaše kupatilo pozicionirano na spoljnom zidu a nemate prozor, renoviranje je odlična prilika da ga ugradite. To ne mora biti veliki prozor. Čak i prozor dimenzija 50×50 ili 40×60 cm je sasvim dovoljan. Jedino o čemu morate voditi računa je izrada nadprozornika. Bez nadprozornika nemojte ugradjivati prozor u kupatilo. Srećom, ovo se lako rešava, tako da to ne bi smeo biti limitirajući faktor.

Raspored u kupatilu

Zlatno pravilo kod projektovanja kupatila glasi Z-U-K odn. zahod-umivaonik-kada. Ovo se odnosi na raspored sanitarnih elemenata u kupatilu od ulaznih vrata. Dakle, kada udjete u kupatilo, prvo na šta nailazite je zahod odn. toaletna školjka, zatim umivaonik odn. lavabo i na kraju kada. Ovaj raspored je odredjen prostim principom nužnosti i predstavlja optimalan raspored sanitarija u kupatilu, sa jednom napomenom, a to je da izmedju ulaznih vrata i zahoda ne bi trebalo da ima prepreka. Svako kupatilo koje nema ovakav prostorni raspored nije optimalno projektovano kupatilo.

Složićete se da veliki broj kupatila nema ovakav raspored, što znači da nisu optimalno isplanirana. Razlozi za to su nekada opravdani konstrukcijskim osobenostima zgrade i problematikom projektovanja instalacija vodovoda i kanalizacije. U svakom slučaju u njih ovde nema svrhe ulaziti.

Pravilan Raspored u Kupatilu - Zahod-Umivaonik-Kada

Ono što je dobra vest je da, ukoliko radite renoviranje kupatila, možete optimizovati ili potpuno promeniti raspored sanitarnih elemenata. Repozicioniranje sanitarija u kupatilu se čak može izvesti bez gubitka korisne visine ili uz njenu minimalnu korekciju.

Promena smera otvaranja vrata

Ovo je odlična opcija koja će vam doneti dodatnih 60-100 cm korisnog prostora u luku rotacije vrata. Ukoliko vam širina hodnika to dozvoljava, možete pri renoviranju napraviti da se vrata kupatila otvaraju na spolja i oslobodjeni prostor iskoristiti na drugi način. Ukoliko zbog širine hodnika ovo nije moguće, možete se odlučiti za klizna vrata sa istim ako ne i boljim rezultatom.

Moderne sanitarije i kupatilska oprema

Kada već renovirate, prišutite sebi najmodernije sanitarije i iskoristite sve pogodnosti koje pružaju savremeni materijali i rešenja.

Moderne sanitarije kao konzolne WC šolje, konzolni lavaboi, ugradni lavaboi sa ormarićem, sušači, led rasveta i sl., pomoćiće vam da bolje iskoristite prostor, dobijete više mesta za odlaganje, smanjite potrošnju energije i povećate komfor.

Lavabo Na Postolju

Kvalitetne i dobro dizajnirane podne i zidne keramičke pločice imaće presudan uticaj na estetiku kupatila ali i na zaštitu hirdoizolacije, što je ipak jedna od najbitnijih stvari. Šušač za peškire će vam ujedno grejati kupatilo, dok se prostor iznad kotlića konzolne WC šolje može iskoristiti za odlaganje stvari ili ogledalo.

Kada se sklope u ukusno i znalački dizajniranu celinu, svi ovi detalji će vam svakodnevnu upotrebu kupatila pretvoriti u pravo uživanje, a tako i treba da bude kada se radi o kupatilu.

Angažujte profesionalce

Pri renoviranju kupatila, izbegavajte uradi sam rešenja i pomoć prijatelja. Ovakav pristup obično rezultira dugoročnim problemima i vodi u dodatne troškove. Umesto toga, najpre se obratite profesionalnim dizajnerima enterijera i pobrinite se da vaše buduće kupatilo bude do detalja rešeno onako kako vi to želite. Zatim pronadjite pouzdane preduzimače za renoviranje kupatila.

Pozicije kao što su rušenje, hidroizolacija, instalacije vodovoda i kanalizacije, ugradnja keramičkih pločica i konačno, sanitarnih elemenata, su veoma osetljive, zahtevaju stručan pristup i izvodjenje bez greške. Idealno je pronaći profesionalce koji pružaju kompletne usluge dizajna i izvodjenja za renoviranje stana, kako bi se obezbedilo konzistentno i kontinuirano izvodjenje projekta od početka do kraja. Ova opcija je najbolja po vas, jer nećete morati lično da se bavite upravljanjem projektom i sami izlazite na kraj sa vodoinstalaterima, izolaterima, keramičarima i električarima.

Ukoliko ova opcija nije dostupna, primenite parcijalni pristup. Najpre obezbedite kvalitetne ideje i dizajn za renoviranje kupatila, a potom pronadjite pouzdane majstore i pobrinite se da saradjujete samo sa ljudima koji zaista znaju šta rade.

Hvala na čitanju i nadamo se da će vam naše ideje za renoviranje kupatila biti od koristi kada krenete sa renoviranjem. Do tada sve najbolje i srećno sa budućim radovima.

Related Posts

Lako do stana iz snova

Renovator čini tim iskusnih i kreativnih profesionalaca specijalizovanih za renoviranje stanova. Nudimo usluge izrade profesionalnog dizajna i projektujemo kompletno ili parcijalno renoviranje stana ili kuće, specijalno prilagodjeno Vašoj viziji, željama i potrebama. Renovator Vam pomaže da razradite Vaše ideje do perfekcije. Ako nemate ideju a potrebno Vam je renoviranje, nemate razloga za brigu. Naši dizajneri su tu da Vam pomognu tokom celog procesa renoviranja – od početne ideje, preko kompletnog dizajna, sve do završetka radova.

Kontakt: info@renovator.rs